środa, 18 września 2013

Sałatka z cukinii z kurkumą

Polecam pyszną sałatkę z cukinii. Sałatkę można podać do obiadu i do kanapek. Z podanej ilości składników wyszło mi 10 słoików o pojemności ponad 500 ml.

składniki:

3 kg dużej, obranej i oczyszczonej z miękkiego miąższu cukinii
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
2 opakowania kurkumy ( 40 g )

zalewa
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10% Jamar
3 łyżki soli
łyżeczka gorczycy

Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnią zalewą. Wszystko wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć do słoików, układamy ścieśle i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzować 10-15 minut od zagotowania. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz