składniki:
1 kg ugotowanych podrzybków
0,5 kg cebuli
1 szklanka oleju rzepakowego
4 łyżeczki papryki słodkiej Kamis
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
4-5 łyżek cukru
5 łyżek octu 10 % Jamar
1 łyżka majeranku
4 listki laurowe
pieprz, sól do smaku
Przygotować grzyby, musimy mieć 1 kg pokrojonych i ugotowanych grzybów. Ja bardzo lubię podgrzybki i ich mam zawsze najwięcej więc ich użyłam. Grzybki dowolnie pokroić, można na drobno w plasterki lub tak jak do marynowania. Cebulę pokroić w piórka lub pół plastry i zeszklić na połowie oleju. Potem wszystkie składniki wrzucić do garnka, koncentrat dajemy ten większy słoiczek ok 180 g. Wszystko razem gotujemy ok 10 minut i często mieszamy aby się nie przypaliło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy do wystygnięcia.
Czy paprykę podsmażoną drobno można dodać do słoików?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam nigdy dodawać papryki według mnie nie ma potrzeby jej dodawać, ale zawsze można spróbowac moze bedzie lepsze, nie wiem tylko jak z przechowywaniem bo grzyby sa ugotowane wszystko sie chwile gotuje i do słoików bez pasteryzacji ,żeby sie nie okazało ze papryka będzie fermentować i sałatka sie zepsuje
UsuńPapryke można
UsuńDodaję paprykę, ale ja pasteryxuje
OdpowiedzUsuńRobię taką sałatkę, dobra jest z podgrzybków ale z opieniek jest jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńCzy odlewa się wodę po obgotowaniu grzybów
UsuńTak, podana waga dotyczy grzybów ugotowanych i osączonych z wody.
Usuń