piątek, 4 października 2013

Kapusta z grzybami

Uwielbiam taki szybki prosty bigosik ze świeżej kapusty. Szybko się go robi a z dodatkiem aromatycznych grzybków smakuje rewelacyjnie.

składniki:

2 kg świeżej kapusty białej
0,5 kg drobno pokrojonych grzybów świeżych lub mrożonych
0,5 kg cienkiej chudej kiełbasy
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża  cebula
1 l wody lub bulionu
3 łyżki mąki pszennej
olej Rapso do smażenia
sól 
pieprz 
2  liście laurowe
1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora)

Kapustę poszatkować na szatkownicy lub pokroić nożem. Jeśli używamy grzybów świeżych to podsmażyć je na maśle, mrożone wrzucam prosto do kapusty. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą lub bulionem. Dodać listek laurowy oraz posiekaną włoszczyznę (kilka gałązek pietruszki, 2 gałązki selera i 1 liść pora). Zagotować, w między czasie przemieszać aby kapusta zmniejszyła swoją objętość. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić ok 40 minut aż kapustka i grzyby będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przyrumienić. Na koniec do kiełbasy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni dodać do kapusty, jeszcze chwilę gotować, często mieszając.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz