składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g margaryny lub masła
1 jajko
duża szczypta soli
nadzienie
2 jajka
250 g ricotty
4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
pół czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm
sól czosnkowa do smaku
Ze składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz