piątek, 31 lipca 2015

Ogórki w zalewie keczupowej

Zimą kiedy brak świeżych warzyw z chęcią sięga się po przetwory z tych najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Dlatego też warto poświecić trochę czasu i przygotować trochę pyszności na potem. Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoiczków. Przepis prawie taki sam jak pikle z musztardą tyle, że do zalewy używa się keczupu. Smak keczupu dowolny jaki lubimy, może być pikantny lub łagodny.

składniki:

3-4 kg ogórków gruntowych
1 l wody
300 g keczupu, u mnie łagodny Kielecki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10 %
2 łyżki soli
3 listki laurowe

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Ja zrobiłam pół w plastrach a pół pikli. Następnie pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Potem zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.

Polecam też:
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z chili




5 komentarzy:

  1. Jaki to sa ogórki? Wytrawne czy na słodko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taki słodko-kwaśny smak, można dać keczup pikantny wtedy będa ostrzejsze

      Usuń
  2. a cebuli sie nie dodaje ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam są pyszne ��

    OdpowiedzUsuń