Zimą kiedy brak świeżych warzyw z chęcią sięga się po przetwory z tych najsmaczniejszych sezonowych warzyw. Dlatego też warto poświecić trochę czasu i przygotować trochę pyszności na potem. Polecam Wam kolejny przepis na pyszne ogóreczki do słoiczków. Przepis prawie taki sam jak pikle z musztardą tyle, że do zalewy używa się keczupu. Smak keczupu dowolny jaki lubimy, może być pikantny lub łagodny.
składniki:
3-4 kg ogórków gruntowych
1 l wody
300 g keczupu, u mnie łagodny Kielecki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10 %
2 łyżki soli
3 listki laurowe
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać keczup, cukier, sól i listki laurowe. Wszystko zagotować. Gotową zalewę odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i wysuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w pikle lub obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Ja zrobiłam pół w plastrach a pół pikli. Następnie pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Potem zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.
Polecam też:
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z chili
Jaki to sa ogórki? Wytrawne czy na słodko?
OdpowiedzUsuńto taki słodko-kwaśny smak, można dać keczup pikantny wtedy będa ostrzejsze
Usuńa cebuli sie nie dodaje ?
OdpowiedzUsuńnie, nie ma cebuli
UsuńRobiłam są pyszne ��
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDługo czekamy na końcowy efekt smakowy? Nie mogę doczekać się otwarcia słoiczka 😁
W sumie to można jeść już na drugi dzień jak wystygną ale najlepsze są jak odstoją tak ok tygodnia/dwóch i wszystko się przegryzie.
UsuńUwielbiamy w rodzinie twój przepis :) W tym roku kiepsko u mnie było z ogórkami, za to cukinia obrodziła, więc postanowiłam zaprawić ją w ten sposób. Właśnie się pasteryzuje. Jestem ciekawa czy będzie równie pyszna?
OdpowiedzUsuńCukinię robiłam w zalewie musztardowej tak samo jak ogórki więc i w zalewie keczupowej też powinna być dobra.
UsuńA jak kroilas cukinie w słupki czy plastry? I ile ja pasteryzowalas żeby była chrupiące?
UsuńOgórki w przyprawie gyros są boskie 😁mój syn niechciał jeść innej salatki niz ta polecam😋
OdpowiedzUsuń3-4kg ogorkow przed obraniem czy obranych ma tyle byc??
OdpowiedzUsuńTo juz zależy od tego jakie ogórki wolimy. Jak ze skórka to ok 3 kg powinno wystarczyć a jak będziemy obierać to trzeba ok 4 kg naszykować.
Usuń