składniki:
600 g filetów z ryby, u mnie morszczuk
sól prowansalska
sok z cytryny
ciasto piwne
3/4 szklanki piwa
1 i 1/2 szklanki maki
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Filety ryby jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą oraz skropić sokiem z cytryny, odstawić. Przygotować ciasto piwne. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko oraz piwo i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Rozgrzać patelnie z nieco większą ilością oleju. Kawałki ryby obtoczyć dokładnie w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor (można też rybkę usmażyć na głębokim oleju). Osączyć na papierowym ręczniku i podawać.
Interesujący przepis, ryba wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na Naszego Bloga