składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól,pieprz
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
4-5 garści porwanej sałaty
250 g pomidorków cherry
domowy sos czosnkowy
Sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić aby smaki się przegryzły.
Każdą pierś pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Potem kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i odstawić do przestudzenia. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i strzępiastej z dodatkiem kilku listków rukoli. Usmażonego kurczaka pokroić w średnią kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Na sałacie ułożyć kawałeczki kurczaka i połówki pomidorków. Całośc polać przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym i podawać. Z podanych składników wyszły mi 4 talerze/porcje sałatki.
Sałatka podana na talerzu z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz