piątek, 17 października 2014

Domowy sos czosnkowy

Sos czosnkowy to pyszny i niezastąpiony dodatek do wielu dań i sałatek, który bardzo łatwo i szybko można przygotować w domu. Domowy najlepszy, bo można doprawić po swojemu.

składniki:

200 g jogurtu naturalnego
50-100 g majonezu, użyłam majonezu Kieleckiego
2 duże ząbki czosnku
sól ziołowa lub zioła prowansalskie do smaku

Do miski przełożyć jogurt naturalny. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem. Całość doprawić do smaku solą ziołową. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut aby smaki się przegryzły. Dodatkowo sos można wzbogacić dużą ilością posiekanego koperku. Można dać też takie same proporcje majonezu i jogurtu, ja wolę tą wersję bo jest delikatniejsza. Jogurt dajemy zwykły naturalny lub gęsty, im gęściejszy tym gęściejszy sos uzyskamy.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowy sos czosnkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję jeszcze majeranek, pieprz ziołową lub białą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czym to jesc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czym tylko się chce. Z pizzą i zapiekankami, z frytkami,z pieczonymi warzywami, z różnymi przekąskami np. ślimaczkami z ciasta francuskiego, mozna tez polać sałatkę czy surówkę.

      Usuń