poniedziałek, 20 października 2014

Placki cukiniowo-ziemniaczne

Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie.

składniki:

750 g młodej cukinii
750 g obranych ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki
olej do smażenia

Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie na ok 30-60 minut aby puściła sok. Ziemniaki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię dobrze odcisnąć z soku w dłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawać.

Polecam też:
Placki ziemniaczano-cebulowe
Placki cukiniowo-czosnkowe




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz