wtorek, 21 października 2014

Zupa kurkowa z makaronem

Pyszna zupka z aromatycznymi kurkami. Smakowała nawet mężusiowi, który za takimi zupami nie przepada. Do zupki dodałam drobny makaronik- mini kokardki ale można użyć również innego.

składniki:

250 g kurek
1 l bulionu
masło do smażenia
1 szklanka drobnego makaronu,użyłam mini kokardek Czaniecki
50 ml śmietanki 30 %
szczypta tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kurki oczyścić i podsmażyć na maśle. Następnie zalać bulionem ( bulion dowolny mięsny lub warzywny) i zagotować. Do smaku dodać szczyptę tymianku oraz posiekaną natkę. Gdy się zagotuje wsypać drobny makaron. Gotować aż makaron będzie miękki. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia, można od razu podawać. Ja lubię ją odstawić na ok 20 minut wtedy zupka zgęstnieje. 



Szybkie zupy! Grzyby
zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. To musi być dobre! :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    http://jamniczakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń