poniedziałek, 13 października 2014

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym

Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują.

składniki:

500 g fileta z ryby, u mnie z morszczuka
przyprawa do ryb Kamis
3/4 kubka śmietany 12% lub 18%
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka mąki
1/4 szklanki wody
sól,pieprz

Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów z morszczuka ale można również użyć innej ulubionej rybki. Odstawić na godzinkę. Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z kalarepki i marchewki.



13 komentarzy:

  1. Pyszna rybka:) I bez problemu dało się później odgrzać bez żadnych "skutków ubocznych" jak nie wszyscy mogli zjeść o jednej porze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj przygotuję. ;) Bardzo dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do tego, to slodka śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  4. mam śmietanke 12% może być ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć, ja zawsze robię że śmietaną nie wiem czy śmietanka nie będzie za rzadka no i smak bo śmietana jest kwaśna a śmietanka słodka

      Usuń
  5. takie sobie, bez rewelacji...niestety

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie robię ;) dodałam jeszcze masła do ulepszenia smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. a przykrywać to naczynie czyms czy nie? jak dajesz jakies przepisy to pisz dokladnie co robic ze wszystkimi szczegolami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się zawsze wszystko pisać dokładnie jednak czasem coś umknie. Akurat w tym przepisie jasno pisze zalać rybę masą i wstawić do piekarnika więc nie trzeba niczym przykrywać.

      Usuń
  8. Proszę Was... jak można posypywać rybę przyprawą do ryb lub innym
    "kucharkiem" Ryba o smaku kurczaka? Rybie nie wiele potrzeba, sól i pieprz, trochę pietruszki. To delikatne mięso. Jaga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj rybę doprawiam solą i pieprzem i sokiem z cytryny ale nieraz skuszę sie na coś innego. W przyprawie do ryb jest pieprz, sól i zioła. Każdy doprawia tak jak lubi a ja podając przepis przecież nikogo nie zmuszam żeby przyprawiał tak samo jak ja.

      Usuń