Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują.
składniki:
500 g fileta z ryby, u mnie z morszczuka
przyprawa do ryb Kamis
3/4 kubka śmietany 12% lub 18%
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka mąki
1/4 szklanki wody
sól,pieprz
Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów z morszczuka ale można również użyć innej ulubionej rybki. Odstawić na godzinkę. Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z kalarepki i marchewki.
Pyszna rybka:) I bez problemu dało się później odgrzać bez żadnych "skutków ubocznych" jak nie wszyscy mogli zjeść o jednej porze.
OdpowiedzUsuńDzisiaj przygotuję. ;) Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)
UsuńCzy do tego, to slodka śmietana?
OdpowiedzUsuńdajemy kwaśną śmietanę
Usuńmam śmietanke 12% może być ?
OdpowiedzUsuńtrudno mi powiedzieć, ja zawsze robię że śmietaną nie wiem czy śmietanka nie będzie za rzadka no i smak bo śmietana jest kwaśna a śmietanka słodka
Usuńtakie sobie, bez rewelacji...niestety
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ;) dodałam jeszcze masła do ulepszenia smaku
OdpowiedzUsuńa przykrywać to naczynie czyms czy nie? jak dajesz jakies przepisy to pisz dokladnie co robic ze wszystkimi szczegolami...
OdpowiedzUsuńStaram się zawsze wszystko pisać dokładnie jednak czasem coś umknie. Akurat w tym przepisie jasno pisze zalać rybę masą i wstawić do piekarnika więc nie trzeba niczym przykrywać.
UsuńProszę Was... jak można posypywać rybę przyprawą do ryb lub innym
OdpowiedzUsuń"kucharkiem" Ryba o smaku kurczaka? Rybie nie wiele potrzeba, sól i pieprz, trochę pietruszki. To delikatne mięso. Jaga
Zazwyczaj rybę doprawiam solą i pieprzem i sokiem z cytryny ale nieraz skuszę sie na coś innego. W przyprawie do ryb jest pieprz, sól i zioła. Każdy doprawia tak jak lubi a ja podając przepis przecież nikogo nie zmuszam żeby przyprawiał tak samo jak ja.
Usuń