składniki:
350 g mięsa mielonego
350 g ugotowanego makaronu, użyłam muszelki Czaniecki
1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g)
1 cebula
sol,pieprz
1 kulka mozzarelli (125 g)
ser żółty starty
masło do posmarowania foremek
olej do smażenia
natka pietruszki
Małe naczynka do zapiekania wysmarować masłem, u mnie wyszło 6 szt. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Na dnie każdego naczynka ułożyć jedną warstwę cukinii, średnio 3-4 plasterki na jedno naczynko. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone, użyłam mięska z łopatki wieprzowej, chwilę wszystko smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany makaron. Wszystko wymieszać, dodać 2-3 gaście startego sera. Mięsno-makaronową masą napełnić naczynka. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z plasterków cukinii. Na wierzchu posypać startym serem i kawałkami porwanej mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ser na wierzchu się delikatnie przyrumieni. Posypać posiekaną natką i podawać.
na pewno pycha
OdpowiedzUsuńprzygotowałabym z mięsem mielonym z indyka, bo ma naprawdę o wiele lepszy smak niż np. wołowo-wieprzowe (nie wiem jakie Ty miałaś na myśli?). a jeśli chodzi o samą zapiekankę to bardzo lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com