Przepyszne i proste ciacho ze śliweczkami. Ciasto nie jest za wysokie ale całkiem ładnie się prezentuje i się nie kruszy. Mojej rodzince tak zasmakowało, że ostatnio piekłam je już trzy razy. Śliweczki są jeszcze dostępne więc pewnie na trzech razach się nie skończy.
składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, użyłam proszku Wodzisław
szczypta soli
kruszonka
150 g mąki pszennej
100g cukru
100 g zimnego masła
oraz
ok 600-700 g śliwek węgierek
Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać makę. Wymieszać ją z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Śliwki wypestkować i ułożyć na cieście skórką do dołu. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier oraz mąkę i wymieszać. Dodać masło i rozgnieść wszystko palcami. Kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut, funkcja góra-dół.
pychota, wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńMniam pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane! Pychota :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie :) Wcale się nie dziwię, że rodzinka się w nim zakochała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Klasyk w każdej kuchni, takie ciasto nie może się znudzić :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto nigdy nie może doczekać do drugiego dnia ,ale ja piekę na mniejszej blaszce.
OdpowiedzUsuń