poniedziałek, 13 października 2014

Frittata z cukinią z piekarnika

Kolejne moje podejście do frittaty. Gdy robiłam ją po raz pierwszy dodałam mizunę i pomidorki  Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji. Nie smażyłam jej na patelni tylko od razu zapiekłam w piekarniku w szklanej formie do tarty Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:)

składniki:

7 jajek
350 g młodej cukinii
pół czerwonej papryki
1 mała cebula
2 czubate łyżki mąki
sól ziołowa do smaku
olej do smażenia
50 g sera cheddar
1 garść pąków nasturcji
1-2 łyżki posiekanej natki

Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Użyłam małych młodych cukinek, żółtej i zielonej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i paprykę i smażyć aż soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż masa całkowicie się zestnie i przyrumieni.


1 komentarz: