środa, 22 października 2014

Muffiny dyniowe z sosem waniliowo cytrynowym

Przepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie.

składniki:

400 g dyni
250 g cukru
300 g mąki pszennej, użyłam typ 500 z Młynu Kopytowa
2 garście orzechów włoskich
175 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
1 laska wanilii
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
6 łyżek gęstej kwaśnej smietany 18%

Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek przygotować sos. Dokładnie wymieszać śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Sok z cytryny dodać na końcu. Wystudzone muffiny polać kleksem sosu a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny i podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz