piątek, 3 października 2014

Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Pyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady.

składniki:

3 jajka
80 g mąki pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa
80 g cukru drobnego
1 łyżeczka cukru wanilinowego Wodzisław
3-4 kostki gorzkiej czekolady 30 g
200 ml śmietanki 30 %
2 płaskie łyżeczki cukru pudru
2 brzoskwinie
1 śmietan fix

Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz cukier wanilinowy. Następnie dodać mąkę i startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem. Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem z nią w rulon .Odłożyć do wystudzenia. Przygotować krem z bitej śmietany. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć. Posmarować je śmietanową masą i zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń