składniki:
kilka dużych liści jarmużu (po odrzuceniu twardych części ok 300 g)
słodka papryka ok 1 łyżeczki
sól czosnkowa ok 2 duże szczypty
olej rzepakowy do skropienia
Liście dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na małe kawałki usuwając twarde części. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić olejem. Wymieszać aby wszystkie kawałeczki liści były pokryte olejem. Następnie oprószyć słodką papryką i solą czosnkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C na funkcję termoobieg. Piec ok 10 -15 minut od czasu do czasu mieszając. Ja cały czas pilnuję i wyjmuje chipsy partiami aby się nie spaliły. Gdy jarmuż zaczyna zmieniać kolor z zielonego na brązowawy to znaczy że już chips jest gotowy, poza tym czuć w ręce że jest gotowy bo jest suchy i kruchy.
ja też w tym roku pierwszy raz spróbowałam jarmuż i zgadzam się - jest przepyszny :) świetna alternatywa dla ziemniaczanych chipsów!
OdpowiedzUsuńNo tego to jeszcze nie jadłam, fajna propozycja, ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuń