składniki:
2 duże kalarepki
4 marchewki
4 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu Kieleckiego
świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej smakuje z rybką.
hej swietne danie ja akurat podalam ze standardowa mizeria i szczypiorkiem. Cudowny przepis. Chcialam zrobic jak Ty ale tam gdzie zyje i pracuje ( UK) nie ma czegos takiego jak kalarepa. Nigdy nie widzialam. Moze nie jestem zbyt zorientowana. Moze zbyt male miasto. Podalabys mi przepis na ta surowke? Kurwa zdobede ta kalarepe.!!! moj mail annap3300@gmail.com dzieki
OdpowiedzUsuńMarchewka z kalarepką zasmażana na ciepło w kostkę tak samo jak z groszkiem zielonym też pycha
OdpowiedzUsuń