wtorek, 2 września 2014

Surówka z kalarepki i marchewki

Kalarepka do tej pory nie gościła w mojej kuchni. Jednak jakiś czas temu kupiłam na spróbowanie i zasmakowało nam to warzywko. Robiłam już kalarepkę duszoną jako dodatek do placuszków drobiowo-cukiniowych. Teraz połączyłam ją z marchewką i wyszła pyszna surówka do obiadku. W przyszłym sezonie spróbuję sama ją wyhodować a jak się nie uda będę na pewno chętnie ją kupować.

składniki:

2 duże kalarepki
4 marchewki
4 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu Kieleckiego
świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy

Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek do obiadku, mi najlepiej smakuje z rybką.


2 komentarze:

  1. hej swietne danie ja akurat podalam ze standardowa mizeria i szczypiorkiem. Cudowny przepis. Chcialam zrobic jak Ty ale tam gdzie zyje i pracuje ( UK) nie ma czegos takiego jak kalarepa. Nigdy nie widzialam. Moze nie jestem zbyt zorientowana. Moze zbyt male miasto. Podalabys mi przepis na ta surowke? Kurwa zdobede ta kalarepe.!!! moj mail annap3300@gmail.com dzieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka z kalarepką zasmażana na ciepło w kostkę tak samo jak z groszkiem zielonym też pycha

    OdpowiedzUsuń