Pyszny omlecik na śniadanko lub kolację. W środku zamknęłam pomidorka i mozzarellę, która pod wpływem temperatury roztapia się a potem przyjemnie rozpływa w ustach.
składniki:
2 duże jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 kulka mozzarelli
1 nieduży pomidor
sól ziołowa lub przyprawa do pomidorów
masło klarowane do smażenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka a potem mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wlać masę jajeczną. Pomidora i mozzarellę pokroić na 3 grubsze plastry, pierwsze i ostanie plasterki tzw.przylepki można zjeść. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli, oprószyć przyprawą do pomidorów lub solą ziołową. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu ładnie się przyrumieni. Następnie boki omleta złożyć do środka, i przekręcić omlet na druga stronę, smażyć jeszcze chwilę aż przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać.
Ja wybieram na śniadanie :) Dziękuję za kolejny świetny przepis dodany do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńNa jutro na śniadanie poproszę, wstawiasz takie smakołyki :)
OdpowiedzUsuń