Na blogu jest już jedna sałatka z cukinii z kurkumą a dzisiaj polecam kolejną. Tym razem sałatka jest z młodej cukinii z dodatkiem kolendry.
składniki:
1,5 kg młodej cukinii
300 g cebuli
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
1 łyżka gorczycy Kamis
1 łyżeczka kolendry Kamis
1 szklanka cukru
3 łyżki soli kamiennej
1/2 szklanki octu 10 %
Cukinię dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w cienkie plasterki, ja pokroiłam przy pomocy szatkownicy do warzyw. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie przygotowane warzywa przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Dodać sól i cukier, ocet, gorczycę oraz kolendrę i ponownie wszystko wymieszać. Odstawić na 12 godzin w między czasie wymieszać kilka razy. Następnie przełożyć do słoiczków, dobrze upchnąć aby starczyło soku. Słoiczki dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz