niedziela, 7 września 2014

Pomidory faszerowane szprotkami

Polecam takie pyszne pomidorki na śniadanko lub kolację. Ich przygotowanie nie jest trudne a pomidorki fajnie prezentują sie na talerzu.

składniki:

6 niedużych pomidorów, ja dałam malinowe
220 g szprotek w pomidorach, użyłam Graal
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mała cebula

Pomidory umyć i osuszyć. Od każdego pomidora odciąć plasterk od strony ogonka i wydrążyć miąższ. Wygrążone pomidory uożyć do góry nogami na papierowym ręczniku aby spłynął pozostały sok. Do miski przełożyć szprotki w pomidorach i rozgnieść łyżką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do szprotek. Dodać również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pomidory. Udekorować koperkiem i podawać z pieczywem.




Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014

2 komentarze:

  1. Ryby i pomidory, to bardzo dobre połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa przystawka. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń