piątek, 21 lutego 2014

Placki ziemniaczano-cebulowe

Znane wszystkim placki ziemniaczane ale troszkę inne bo bardzo chrupiące ponieważ ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach. Do tego kleksik śmietany i plasterek wędzonego łososia i mamy pyszny obiadek.

składniki:

1kg ziemniaków
2 cebule
1 jajko
sól z pieprzem Kamis
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia
dodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 %

Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw dodać jajko, mąkę i doprawić solą z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ilość mąki może być większa lub mniejsza wszystko zależy od ziemniaków czy będą mniej czy bardziej wodniste ale im mniej tej mąki tym placki będą bardziej chrupiące. Ja daję tak średnio 4 łyżki, jeśli podczas smażenia masa puszcza dużo soku to po prostu ją odlewam i nie dodaję więcej mąki. Można też starte ziemniaki lekko posolić i odstawić na sicie aby ociekły z soku, sok odlać a do masy dodać skrobię, która osiadła na dnie. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać cienką warstwę masy, rozsmarować łyżką i smażyć placki z obu stron na złotobrązowy kolor. Placki osączyć na papierowym ręczniku a następnie podawać z kleksem śmietany i wędzonym łososiem.










1 komentarz:

  1. u mnie w domu zawsze dodawało się cebulę do placków ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń