składniki:
1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła lub margaryny
5 jajek
1 budyń waniliowy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3-4 łyżki mielonego maku Back Mit
1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis
150 g kakaowych herbatników
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( dno wyłożyć papierem i zamknąć obręcz, odciąć wystający papier). Boki natłuścić margaryną. Do przygotowanej tortownicy przełożyć masę z herbatnkników i ładnie wyrównać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijać i porcjami dodawać ser. Gdy składniki sie połączą dodawać również porcjami przyprawę do sernika, skórkę pomarańczową, budyń i mak. Składniki dokładnie wymieszać, na końcu dodać pianę z ubitych białek. Masę serową przełożyć do tortownicy i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
piękny sernik :)
OdpowiedzUsuń