Przeglądałam dzisiaj zdjęcia i dopatrzyłam się, że nie dodałam przepisu na pyszne ciacho z jabłkami i żurawiną. Szarlotka pyszna i prosta to przepis musi być, ciacho w sam raz do herbatki. Oczywiście możecie zrobić ją z dodatkiem cynamonu, ja tam za nim nie przepadam więc robię bez.
składniki:
125 g margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
3 jabłka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g żurawiny suszonej Kresto
sok z cytryny
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Potem skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem waniliowym ( i cynamonem jeśli ktoś lubi). Dodać żurawinę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz śmietanę a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią i odstawić na pół godziny do lodówki.Tortownicę natłuścić margaryną i posypać tartą bułką .Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą ok 3/4 ciasta a drugą 1/4. Mniejszą część włożyć do lodówki. Większą częścią ciasta wylepić dno tortownicy oraz boki na wysokość 2-3 cm. Ciasto jest lepkie więc najlepiej robić to zwilżoną ręką lub obsypaną maką. Na ciasto wyłożyć pokrojone jabłka z żurawiną. Na wierzch porwać resztę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 -180 C i piec ok 40-50 minut.
zdecydowanie coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie jabłek z żurawiną :)
OdpowiedzUsuń