Dzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem. Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania.
składniki:
1 opakowanie makaronu świderek Czaniecki
500 g mielonego mięsa z indyka
1,5 szklanki wody
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka bazylii Kamis
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
2 liście laurowe Kamis
sól z pieprzem Kamis
sól ziołowa Kamis
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki pszennej
Do garnka wlać szklankę wody, dodać listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy, zagotować. W międzyczasie mięso mielone wymieszać z mąką ryżową, doprawić do smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć w wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać polany sosem. Można też makaron wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać.
pychaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk