czwartek, 20 lutego 2014

Grochówka z cieciorką

Moja jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta, pożywana i rozgrzewająca.

składniki:

500 g kości wędzonych
1 szklanka grochu łuskanego połówki
1 szklanka cieciorki
2,2 l wody
2 łyżki majeranku
pieprz czarny Kamis
3 listki laurowe Kamis
1 cebula
200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy

Groch z cieciorką namoczyć wcześniej w wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc. Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak równiez mięsko na kostkach. Z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki i zarumienić na patelni. Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Groch się nieco rozpadnie i sam zagęści zupę.




1 komentarz:

  1. uwielbiam ciecierzycę! wspaniała zupka :)

    Alex_M

    OdpowiedzUsuń