poniedziałek, 2 listopada 2015

Kurczak pieczony na ryżu

Aromatyczny kurczak, pyszny ryż i warzywka. Wszystko przygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek. Danie można bez problemu odgrzać na drugi dzień. Przyprawy do kurczaka jak i do zalewy można dać dowolne, można zrobić wersję łagodną jak i na ostro.

składniki:

składniki do zapiekania

4 duże ćwiartki kurczaka
majeranek
słodka papryka
czosnek granulowany
2 marchewki
2 cebule
2 szklanki ryżu

zalewa
6 szklanek wody (1,5 l)
6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego, dałam domowy keczup z cukinii
2 listki laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka masła
3 duże ząbki czosnku
2 łyżki suszu warzywnego

Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. 
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować. 
Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. (Moje naczynie ma wymiary 32x24, wysokość 11). Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 1,5 godziny. Naczynia nie przykrywamy jedynie pod koniec pieczenia aby mięsko za bardzo się nie przypiekło można nakryć folią aluminiową.





10 komentarzy:

  1. fajny pomysł wszystko w jedym garnku

    OdpowiedzUsuń
  2. A może być zamiast keczupu przecier pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że przecier też może być ale trzeba by dać troszkeę więcej przypraw do zalewy aby później ryż nie wyszedł bez smaku

      Usuń
  3. A ile tego masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masła 1 łyżkę, gdzieś mi uciekło ze składników zaraz dopiszę

      Usuń
  4. Jakie mniej więcej są wymiary naczynia w którym Pani to przygotowywała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje naczynia ma 32x24 musi byc glębokie żeby zmieściła się zalewa

      Usuń
  5. A czy ryż na pewno będzie miękki skoro wiadomo , że w kwaśnym nie ugotuje się (a tutaj mamy keczup lub przecier)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez obaw danie robiłam już kilkakrotnie i ryż zawsze mięciutki

      Usuń
  6. Pyszny przepis😋😋😋zrobię napewno👍👌

    OdpowiedzUsuń