piątek, 27 listopada 2015

Surówka z sosem koperkowym

Pyszna i bardzo prosta surówka obiadowa z dwóch składników - sałaty lodowej i ogórka. Do tego sos koperkowy na bazie jogurtu. Surówka idealna do kotleta jak i pieczonego kurczaka ale jest też świetnym dodatkiem do grilla.

składniki:

1 główka sałaty lodowej
1 duży długi ogórek
200 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
2-3 łyżki majonezu
sól ziołowa


Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w grubsze pół plastry. Składniki przełożyć do miski i wymieszać. Przygotować sos koperkowy. Jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym koperkiem, do smaku doprawić sola ziołową. Przed podaniem sałatę połączyć z sosem i dokładnie wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz