poniedziałek, 9 listopada 2015

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi prawie o to samo czyli pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Zazwyczaj gulasz różni się nieco składnikami. W węgierskim dodajemy paprykę a w tej drugiej opcji raczej pieczarki ale często można spotkać też przepisy gdzie w gulaszu występują i pieczarki i papryka. Ja swój gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję.

składniki:

gulasz
600 g karkówki
1 cebula
250 g pieczarek
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 szklanki gorącej wody
2 listki laurowe
sól,pieprz
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryka
1-2 łyżki mąki
1-2 łyżki śmietany 18 %

placki ziemniaczane
1 kg obranych ziemniaków
1 cebula
sól,pieprz
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

dodatkowo
jogurt lub kwaśna śmietana 18%
natka pietruszki

Przygotować gulasz
Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki dodać przecier pomidorowy, pokrojoną cebulę i pieczarki oraz przyprawy. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną wody wymieszanej ze śmietaną i mąką lub samą mąką. 

Placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe. Ja usmażyłam duże placki. 
Następnie na każdy placek nałożyć gulasz i złożyć go na pół. Na wierzchu polać odrobiną jogurtu lub śmietany, posypać natką pietruszki i podawać.



12 komentarzy:

  1. Najlepsze danie dla moich domowników.Dodaję jeszcze 3 duże papryki ,czosnek i więcej cebuli .Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko ok.tylko tarcie ziemniakow to masakra

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy w życiu do tartych ziemnieaków na placki nie dodaje mąki bo to placki oszukane. tak mnie mama nauczyła i tak robię-bez mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinno robić się bez mąki ale nie każde ziemniaki się nadają i niestety nieraz mąką się wspomagam. Mam własne pyszne ziemniaki jednak nie wiem co to za odmiana a i na odmianach sie nie znam. Są idealne na kluski, do zupy, do obiadu i na frytki ale placki jakos się rozpadają i chciał nie chciał mąki ciut muszę dodać i wtedy jest ok.

      Usuń
  4. proponuje uzyc na gulasz wolowiny, to dopiero jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowinka dobra jest ale ja niestety nie mam dostępu do takiej dobrej jakości więc jak mam kupowac kiepską to wole wcale dlatego też wieprzowinka.

      Usuń
  5. Ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć bo każdy porcje widzi inaczej. Ja gotuje dla 3 osób i najedliśmy się i jeszcze zostało więc tak 3-4 porcje mniej więcej.

      Usuń