czwartek, 19 listopada 2015

Gulasz z żołądków drobiowych

Jedni podroby uwielbiają a inni nienawidzą. U nas podroby nie cieszą się dużym powodzeniem, jeśli już to tylko drobiowe i w niewielkich ilościach, większość  zjadam ja. Od małego lubię żołądki i pamiętam, że zawsze w domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie.

składniki:

600 g żołądków, u mnie z kurczaka
1 duża cebula
3/4 l wody
2 marchewki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 listki laurowe
sól,pieprz
ostra papryka
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej

Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać liski laurowe i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone żołądki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż żołądki zmiękną ok 1 godzinki. Następnie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub jak duża to w półplasterki. Dodać do żołądków i dusić jeszcze ok 30minut aż marchewka i żołądki będą mięciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam żołądki, więc pokusiłam się, żeby dziś wykorzystać przepis. Pycha!!! :D
    Mam tylko pytanie na przyszłość: czy wszystko należy gotować pod przykryciem? Bo tak właśnie zrobiłam i sos wyszedł zdecydowanie za rzadki, co nie zgadza się ze zdjęciem, więc prosiłabym o zdradzenie sekretu, jak uzyskać tak gęsty sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wszystko gotowałam pod przykryciem ale wiadomo zawsze tam coś ucieknie podczas duszenia bo sie odkrywa przy próbowaniu i sprawdzaniu żółądków czy są juz miękkie. Jeśli sos wychodzi za rzadki po dodaniu mąki to można jeszcze raz dodać z 1 łyżkę lub po dodaniu mąki chwilkę gotować bez przykrycia i wtedy sos trochę odparuje i będzie gęściejszy.

      Usuń
  2. W składnikach umknęły listki laurowe ;)

    OdpowiedzUsuń