składniki:
3 szklanki mąki
50 g drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
2 łyżki oleju
3-4 łyżki keczupu
1 cebula
6-8 plasterków szynki
3-4 pieczarki
1 opakowanie przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis
6 pomidorków cherry
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
ser żółty do posypania
W miseczce wymieszać keczup i przyprawę do pizzy i odstawić. Mąkę wysypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. W mące zrobić wgłębienie, wlewać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ewentualnie można dodać nieco więcej wody. Ciasto posypać maką i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Potem rozwałkować na duży prostokąt, ja zrobiłam na wielkość blaszki od piekarnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej keczupem. Rozłożyć w kolejności następujące dodatki: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte pieczarki, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz mozzarellki przekrojone na pół. Całość posypać startym żółtym serem. Pizzę odstawić na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C funkcja góra-dół i piec ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz