składniki:
1,5 kg mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
150 g papryki
200 g żółtego sera
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
1 łyżka bazylii Kamis
1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamis
sól prowansalska Kamis
Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do mięsnej masy i wymieszać. Na końcu dodać bulion i jeszcze raz wymieszać. Masę odstawić na godzinkę a następnie przełożyć do natłuszczonej margaryną foremki lub foremek keksówek. Aby uzyskać mniejsze plastry przełożyłam masę do dwóch keksówek a że nie posiadam małej keksóweczki wyszło mi jedna i pół foremki. Wierzch ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu można kroić na plastry.
Witam... Czy takie mięsko można mrozić???
OdpowiedzUsuńNie wiem, nigdy nie mroziłam i nie wiem jak się zachowuje po rozmrożeniu.
Usuń