środa, 5 lutego 2014

Pieczeń z papryką i żółtym serem

Pyszna domowa wędlinka. Pieczeń z mielonej łopatki z dodatkiem papryki i żółtego sera z aromatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam.



składniki:

1,5 kg mięsa mielonego z łopatki
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
150 g papryki
200 g żółtego sera
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis
1 łyżka bazylii Kamis
1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamis
sól prowansalska Kamis

Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do mięsnej masy i wymieszać. Na końcu dodać bulion i jeszcze raz wymieszać. Masę odstawić na godzinkę a następnie przełożyć do natłuszczonej margaryną foremki lub foremek keksówek. Aby uzyskać mniejsze plastry przełożyłam masę do dwóch keksówek a że nie posiadam małej keksóweczki wyszło mi jedna i pół foremki. Wierzch ładnie wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu można kroić na plastry.



2 komentarze:

  1. Witam... Czy takie mięsko można mrozić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nigdy nie mroziłam i nie wiem jak się zachowuje po rozmrożeniu.

      Usuń