składniki:
450 g szynki wieprzowej
400 g mrożonych lub świeżych maślaków (zamiast maślaków można użyć innych grzybów)
1 litr gorącej wody
1 cebula
1 łyżka masła
sól z pieprzem Kamis
2 listki laurowe Kamis
1 łyżka natki pietruszki
mąka ryżowa do zagęszczenia
olej do smażenia
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać maślaki i kilka minut podsmażać, jeśli używamy mrożonych to odparować cały płyn. Szynkę pokroić w kostkę i także podsmażyć na oleju. Następnie mięso przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i podsmażone maślaki. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Gdyby wywar za bardzo odparował podlać jeszcze wodą. Sos zagęścić mąką ryżową, dodać natkę pietruszki. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz