wtorek, 11 lutego 2014

Ziemniaczki z tymiankiem i gałką muszkatołową

Mam dla Was przepis na ziemniaczki - dodatek do obiadku, do mięska. Taka smaczna propozycja, inna od tych znanych posypanych koperkiem czy smażoną cebulką. Rodzince bardzo zasmakowały i teraz często muszę takie robić. Mi tak bardzo smakują że nawet nie potrzebuję mięska i zajadam same z suróweczką.

składniki:

1-1,5 kg małych ziemniaków nieobranych
1 łyżka tymianku Kamis
1 łyżeczka mielonej gałki muszktołowej Kamis
sól z pieprzem Kamis
50-80ml śmietanki 30 %
olej do smażenia

Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, nie obierać ze skórki. Następnie pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zalać wodą i ugotować. Potem dobrze osączyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, chwilkę przesmażyć. Dodać słodką śmietankę i doprawić do smaku tymiankiem, gałką, solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby pokryły się przyprawami i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz