składniki:
250 g makaronu Czaniecki rurki
1 średni brokuł
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
50 g sera żółtego gouda
50 g parmezanu (ja dałam ser dojrzewający Dziugas)
sól z pieprzem Kamis
gałka muszkatołowa Kamis
kolorowy pieprz Kamis
Brokuła podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotwać al'dente, osączyć na sicie. Wstawić wodę na makaron. Na patelni rozpuścic masło, następnie dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dolać mleko i gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starte sery, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody. Ugotowany makaron i brokuła wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz