czwartek, 20 lutego 2014

Grochówka z cieciorką i kiełbasą

Moja jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta, pożywana i rozgrzewająca.

składniki:

500 g kości wędzonych
1 szklanka grochu łuskanego połówki
1 szklanka cieciorki
2,2 l wody
2 łyżki majeranku
pieprz czarny Kamis
3 listki laurowe Kamis
sól do smaku 
1 duża cebula
200 g cienkiej wiejskiej kiełbasy

Groch z cieciorką namoczyć wcześniej w wodzie, ja zalałam wodą i odstawiłam na noc. Następnie osączyć na sicie z wody w której się moczyły. Kości wędzone zalać 2, 2 l wody, pokrojoną cebulę oraz groch i cieciorkę. Dodać też listki laurowe, majeranek i trochę pieprzu. Solić nie trzeba bo kostki są dosyć słone i oddadzą ten smak zupie. Gotować na wolnym ogniu aż groch i cieciorka będą miękkie jak również mięsko na kostkach. Potem z wywaru wyłowić kostki, wystudzić i obrać mięsko. Kiełbasę pokroić w plasterki  lub kostkę  i zarumienić na patelni. Do zupy dodać obrane mięsko i zarumienioną kiełbasę, zagotować. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Groch oraz cebula się nieco rozpadnie i zagęści zupę.





1 komentarz:

  1. uwielbiam ciecierzycę! wspaniała zupka :)

    Alex_M

    OdpowiedzUsuń