składniki:
biszkopt
3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietankowo-truskawkowa
300 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
masa truskawkowa
350 g truskawek, użyłam mrożonych
1 galaretka truskawkowa
Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Biszkopt wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.
Polecam też wersję malinową:
Ciasto podwójnie malinowe
Ale wspaniałe ciacho!.
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda ;) zjadłabym teraz taką kostkę :)
OdpowiedzUsuńRównież narobiłaś mi smaka na to ciacho
OdpowiedzUsuńFajnie wyglada, ale mam wrażenie, że biszkopt niedopiecony lub zakalcowaty.
OdpowiedzUsuńfaktycznie biszkopt nie wyszedł mi jak zawsze i w przekroju wygląda jakby był zakalec bo miejscami wyszły jakby dwa takie paski jednak zakalca nie było a ciasto było jak zawsze puszyste
Usuńmi biszkopt wyszedł dobrze ale troche za suchy, jednak i tak jestem zadowolona, dziękuję :)\
Usuńjak wyszedł za bardzo suchy to był troszkę za długo pieczony
Usuńmożliwe, ale nie jest źle ;)
Usuńnastępnym razem będziej lepiej :)
UsuńPolecam zamiast biszkopta zrobić spod z 3 opakowań sucharkow- pokruszonych, wymieszanych z nutellą i margaryną. Pycha!!!:)
UsuńApetyczne kosteczki :)
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki? :)
OdpowiedzUsuńjest rozmiar blaszki w opisie 25x28 :)
UsuńDziękuję :)
UsuńSuper : )
OdpowiedzUsuńGalaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie?
OdpowiedzUsuńtak zawsze rozpuszczam w gorącej wodzie przegotowanej
UsuńWlasnie skorzystalam z przepisu.Ciasto pyszne i bardzo latwe.Ja do masy dodalam troche cukru pudru bo jak dla mnie malo slodka byla.
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie, ale nazywanie tego ciasta biszkoptem to nadużycie.
OdpowiedzUsuń....widac,ze p.nie ma wiekszych problemow,czepia sie jak rzep psiego ogona,jak go zwal tak go zwal wazne, ze smakuje i jest zadowolenie!!!
UsuńCiacho wyglada Super!!, napewno zagosci u mnie,pozdrawiam
UsuńZrobiłam wczoraj to ciasto i wyszło pyszne. Lekkie i orzeźwiające. Tylko biszkopt zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu - reszta bez zmian. Polecam, PYCHA :)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na upały ,zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńJa tam piec nie umiem za bardzo no i się na tym nie znam, ale dla mnie ciasto wygląda mega apetycznie. Nawet gdyby było z zakalcem oszamałabym bez wahania! :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpychota,az nabrałam ochoty na pieczenie
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam pierwszy raz,i napewno nie ostatni.😄😄😄
OdpowiedzUsuń