sobota, 14 marca 2015

Truskawkowa kostka

Ostatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze  mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie.

składniki:

biszkopt
3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa śmietankowo-truskawkowa
300 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa

masa truskawkowa
350 g truskawek, użyłam mrożonych
1 galaretka truskawkowa

Jajka na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut. Biszkopt wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać tężejącą już galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa nieco stężała. Rozmrożone truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietanowo-truskawkową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały. 

Polecam też wersję malinową:
Ciasto podwójnie malinowe




21 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda ;) zjadłabym teraz taką kostkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również narobiłaś mi smaka na to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglada, ale mam wrażenie, że biszkopt niedopiecony lub zakalcowaty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie biszkopt nie wyszedł mi jak zawsze i w przekroju wygląda jakby był zakalec bo miejscami wyszły jakby dwa takie paski jednak zakalca nie było a ciasto było jak zawsze puszyste

      Usuń
    2. mi biszkopt wyszedł dobrze ale troche za suchy, jednak i tak jestem zadowolona, dziękuję :)\

      Usuń
    3. jak wyszedł za bardzo suchy to był troszkę za długo pieczony

      Usuń
    4. możliwe, ale nie jest źle ;)

      Usuń
    5. następnym razem będziej lepiej :)

      Usuń
  4. Jaka wielkość blaszki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest rozmiar blaszki w opisie 25x28 :)

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  5. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak zawsze rozpuszczam w gorącej wodzie przegotowanej

      Usuń
  6. Wlasnie skorzystalam z przepisu.Ciasto pyszne i bardzo latwe.Ja do masy dodalam troche cukru pudru bo jak dla mnie malo slodka byla.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko fajnie, ale nazywanie tego ciasta biszkoptem to nadużycie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....widac,ze p.nie ma wiekszych problemow,czepia sie jak rzep psiego ogona,jak go zwal tak go zwal wazne, ze smakuje i jest zadowolenie!!!

      Usuń
    2. Ciacho wyglada Super!!, napewno zagosci u mnie,pozdrawiam

      Usuń
  8. Zrobiłam wczoraj to ciasto i wyszło pyszne. Lekkie i orzeźwiające. Tylko biszkopt zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu - reszta bez zmian. Polecam, PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń