składniki:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek śmietany 18 %
8 łyżek oleju
5 łyżek soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn
do dekoracji :
polewa mleczna Helio
skórka cytrynowa Helio
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.
Polecam też:
Babkę cytrynowo-jogurtową
Pomarańczową babkę na białkach
Uwielbiam takie babki z taką polewą to pychotka.
OdpowiedzUsuńCudna baba!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :), ja piekłam taką http://eatmemargaret.blogspot.com/, pyszna i wilgotna :)
OdpowiedzUsuń