środa, 18 marca 2015

Babka cytrynowa

Pyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem.

składniki:

1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kwaśnej śmietany
8 łyżek oleju
5 łyżek soku z cytryny
skórka otarta z 2 cytryn

do dekoracji : 
polewa mleczna Helio 
skórka cytrynowa Helio

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować składniki mokre: jajka, olej, śmietanę oraz sok i otartą skórkę cytrynową. Następnie połączyć zawartość obu misek i dokładnie zmiksować składniki mikserem. Formę do babki natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.

Polecam też:
Babkę cytrynowo-jogurtową

Pomarańczową babkę na białkach





Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie babki z taką polewą to pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie :), ja piekłam taką http://eatmemargaret.blogspot.com/, pyszna i wilgotna :)

    OdpowiedzUsuń