składniki:
10-12 skrzydełek z kurczaka
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
5 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej
3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
Olej dokładnie wymieszać z miodem,musztardą, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do przygotowanej marynaty włożyć umyte i osuszone skrzydełka i dokładnie wymieszać aby marynata dokładnie je pokryła. Tak przygotowane skrzydełka odstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Zamarynowane skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinke i 15 minut. Ostatni kwadrans piec bez przykrycia aby skrzydełka się lekko zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz