środa, 11 marca 2015

Śledzie w śmietanie

Pyszne śledziki w śmietanie w domowym wydaniu. Ich przygotowanie jest bardzo proste jednak musimy odczekać aż wszystkie smaki się przegryzą.

składniki:

10 filetów śledziowych solonych
1 duże kwaskowe jabłko
2 średnie cebule
1,5 kubka kwaśnej śmietany 18% (600g)
pieprz
1-2 łyżki octu

Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie aby były lekko słone. Następnie wymoczone filety pokroić na małe kawałki o wielkości jednego kęsa. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie pół plastry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę, do smaku dodać nieco pieprzu oraz ocet. Wszystko ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na dobę a najlepiej na dwie aby wszystko się przegryzło. Podawać z chlebkiem lub ziemniaczkami.

Polecam też :
Śledzie w sosie musztardowym



3 komentarze:

  1. robiłam z innego przepisu i ja dałam słodsze jabłko zeby troszke osłodzic wszystko ostro i moj błąd dałam trochę za gęstą śmietane 18 wystarczy..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodałam do takiej sałatki jeszcze winogrona pokrojone na połówki,kawałki pomarańczy wielkości kęsa lub ćwiartki mandarynek pokrojone na pół.Pyszne.

    OdpowiedzUsuń