składniki:
1 szklanka mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru (można dać mniej ja dałam ok 3/4 szklanki)
1 kg obranych ze skórki jabłek
150 g zimnego masła
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 4 łyżki cukru waniliowego
cynamon (jeśli ktoś lubi)
Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno wysypać 1/3 wymieszanych składników suchych. Następnie rozłożyć w miarę równomiernie połowę startych jabłek, nie dociskać ich ani nie ubijać łyżką. Jabłka posypać cukrem waniliowym, ilość wedle uznania w zależności od tego czy jabłka są kwaskowe czy nie. Jeśli ktoś lubi posypuje też cynamonem. Na jabłka wysypać połowę pozostałych składników suchych a następnie resztę startych jabłek. Jabłka ponownie posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem. Następnie rozsypać ostatnią część składników suchych. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach schłodzone masło. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut.
Do odmierzania składników używam większej szklanki o pojemności 300 ml.
Bardzo lubię taką szarlotkę. Robiłam i polecam :)
OdpowiedzUsuńDawno jej nie robiłam :) Smaczna i szybka :)
OdpowiedzUsuńklasyka pod inną postacią; pycha;
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka pełnoziarnista? Ile jej dac ? Tyle samo ile w przepisie ?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie robiłam z taką mąką.
Usuń