Pyszne i puszyste placuszki z ricotty. Idealne na śniadanko lub kolację. Można podać je z jogurtem, śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, co kto lubi. Ja swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami.
składniki:
500 g ricotty
1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
3 jajka
1/2 szklanki mleka
2 garście posiekanej żurawiny
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
olej do smażenia
Do miski wbić jajka i dodać ricottę, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Polecam też:
Jabłkowe placuszki ze serka homogenizowanego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz