Makaron ze szpinakiem (też pappardelle) cieszy się na blogu dużym powodzeniem więc myślę, że i ten makaronik również Wam zasmakuje. Ta wersja jest nieco bogatsza o kawałki kurczaka i sos śmietanowo-jogurtowy ale równie smakowita i szybka w przygotowaniu.
składniki:
250 g makaronu pappardelle Czaniecki
1 nieduża podwójna pierś z kurczaka
300 g szpinaku, u mnie mrożony z własnych zapasów grubo siekany
2 ząbki czosnku
5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
5 łyżek jogurtu
sól,pieprz
olej do smażenia
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę i usmażyć na oleju. Na drugą patelnię wrzucić szpinak i odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz usmażonego kurczaka. Dodać też śmietanę oraz jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente. Dobrze osączyć i wrzucić do sosu. Wymieszać i nakładać na talerze.
Uwielbiam szpinak! :) świetne danie :)
OdpowiedzUsuń