środa, 5 marca 2014

Makaron ze szpinakiem

Makaron z dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom. Do dania można wykorzystać szpinak mrożony jak i świeży.




składniki:


ok 300 g makaronu, u mnie  pappardelle
ok 500 g mrożonego szpinaku, u mnie grubo siekany z własnych zapasów
2-3 duże ząbki czosnku
ok 200 g sera sałatkowego a'la feta 
sól z pieprzem Kamis
3-4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła

Wstawić wodę na makaron. Na patelnię wrzucić szpinak i rozmrozić, odparować nieco wodę. Następnie dodać masło, zmiażdżony czosnek i pokruszony ser. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać.



5 komentarzy:

  1. Makaron+szpinak= najlepsze połączenie. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie makarony, w Lidlu teraz tydzień włoski i można kupić fajne makarony np. szpinakowy, ja już zrobiłam zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty i smaczny przepis na makaron ze szpinakiem znalazłam tutaj: http://magicaljune.pl/spaghetti-szpinakowe-na-szybko/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, makaron i szpinak, zawsze uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakuje wyśmienicie i doskonale komponuje się z porcelaną!

    OdpowiedzUsuń