poniedziałek, 3 marca 2014

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Prosta przekąska z dużych pieczarek. Kapelusze nadziane mięsnym farszem i zapieczone pod kołderką z żółtego sera. Można zajadać na ciepło i na zimno.



składniki:

10 dużych pieczarek o średnicy o 8 cm
300 g mięsa mielonego
1 cebula
sól z pieprzem Kamis
ser żółty do posypania
olej do smażenia

Z pieczarek usunąć ogonki i pokroić je w drobną kostkę razem z cebulą. Kapelusze z pieczarek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i oprószyć solą z pieprzem. Pokrojone ogonki i cebulę zrumienić na oleju i przestudzić. Dodać do mięsa mielonego, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować 10 kulek i nadziać każdą pieczarkę. Na wierzchu posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut.

Polecam też:
Pieczarki faszerowane kaszanką



1 komentarz: