składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
duża szczypta soli
nadzienie
300 g łososia bez skóry
250 g ricotty
4 łyżki śmietany 18%
2 małe jajka
2 garście szpinaku
1 mała cebula
pół czerwonej papryki
sól prowansalska Kamis
czosnek granulowany
sól z pieprzem Kamis
Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać masło i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie.
O! Moje smaki :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńojej, rewelka jak dla mnie!
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda - duża ilość składników :) i ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuń