piątek, 7 marca 2014

Tarta z łososiem i szpinakiem

Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować.

składniki:


kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli

nadzienie
300 g łososia bez skóry
250 g ricotty
4 łyżki śmietany 18%
2 małe jajka
2 garście szpinaku
1 mała cebula
pół czerwonej papryki
sól prowansalska Kamis
czosnek granulowany
sól z pieprzem Kamis

Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie.




4 komentarze:

  1. uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda - duża ilość składników :) i ciekawe połączenie

    OdpowiedzUsuń