piątek, 14 marca 2014

Pomidorowa zabielana śmietaną

Pyszna pomidorowa zupka zabielana śmietaną z dodatkiem szerokich wstążek makaronu. To taka wersja na szybko z koncentratu pomidorowego. Taką zupkę bardzo często robił mój Dziadek, na rosole i z dużą ilościa śmietany, jej smak pamiętam do dzisiaj. Moja zupka też pyszna ale niestety nie tak pyszna jak u Dziadka. Sama najczęściej gotuje zupę ze świeżych pomidorów a poza sezonem do przygotowania zupy wykorzystuję własne pomidorowe przetwory- pomidory krojone i przecier. Ale czasem gdy pomidorów brak a pomidorowe zapasy sie skończą to i taka zupka smaczna wystarczy, że się przygotuje dobrą bazę jaką jest rosół. 

składniki:

2 l bulionu a najlepiej rosołu
2-3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe Kamis
sól z pieprzem Kamis
1/2 dużego kubka śmietany 18 % (200 g)
2-3 łyżki mąki pszennej
natka pietruszki

szczypta cukru
makaron Czaniecki gniazdko 1

Do garnka wlać rosół, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki i cukier. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz