poniedziałek, 31 marca 2014

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Sałatka na sałacie z jajkami i tuńczykiem to moja ulubiona wiosenna sałatka. Często też gości na moim wielkanocnym stole. Jak ktoś nie lubi oliwek, podobnie jak ja, można je pominąć. Składniki na dwa talerze.



składniki:

3-4 garście mieszanki świeżych sałat
1 puszka tuńczyka kawałki w oleju
pół świeżego ogórka
kilka czarnych oliwek
3 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oregano

Na talerzach ułożyć sałatę. Jajka pokroić w ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w pół plasterki, oliwki pokroić na plasterki. Tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Wszystkie przygotowane składniki rozłożyć na sałacie. Jogurt, olej, sok z cytryny, oregano, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miód dokładnie wymieszać (można też krótko zmiksować w rozdrabniaczu). Gotowym sosem polać sałatkę i zajadać.





Zielono mi, idzie wiosna

1 komentarz: