poniedziałek, 31 marca 2014

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Sałatka na sałacie z jajkami i tuńczykiem. To moja ulubiona wiosenna sałatka, często też gości na moim wielkanocnym stole.  Dla mnie oczywiście wersja bez oliwek.

składniki:

3-4 garście mieszanki świeżych sałat
1 puszka tuńczyka kawałki w oleju
pół świeżego ogórka
kilka czarnych oliwek
2-3 jajka Farmio ugotowane na twardo
3 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oregano

Na talerzach ułożyć sałatę. Jajka pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, oliwki pokroić na plasterki, tuńczyka osączyć i podzielić na małe kawałki. Wszystkie przygotowane składniki rozłożyć na sałacie. Jogurt, olej, sok z cytryny, oregano, zmiażdżony ząbek czosnku i miód dokładnie wymieszać (ja miksuje w rozdrabniaczu). Gotowym sosem polać sałatkę i zajadać.




Zielono mi, idzie wiosna

1 komentarz: