sobota, 29 marca 2014

Cieciorka z warzywami

Pyszna cieciorka w towarzystwie chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska.

składniki:

2 puszki cieciorki gotowanej na parze
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki
olej kokosowy do smażenia
sos sojowy do smaku

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Cukinię również pokroić w półplastry. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Smażyć często mieszając aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam ok 5 łyżek. Jeszcze chwilkę wszystko razem dusić i gotowe. Podawać na ciepło.



2 komentarze:

  1. Właśnie ugotowałam ciecierzycę i zrobię podobne danie. Na pewno znajdzie się w nim cukinia i bambus. Paprykę zastąpię pieczarkami. Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam tą sałatkę szybka ,prosta i pyszna ;-) Dziękuje za przepis ;-) Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń