składniki:
6-7 solonych płatów śledziowych
400 g śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
ok 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis
1 łyżeczka octu 10 %
sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis
Śledzie wymoczyć w wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wielkości na jeden kęs. Śmietanę dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki się przegryzły.
Przepis dodany do ulubionych.Wypróbuje w najbliższym czasie.Myślę,ze taki koperek świeżutki z ogrodu doda aromatu.Ten oferowany obecnie przez sklepy prawie nie ma zapachu.
OdpowiedzUsuńwiadomo taki domowy z ogródka najlepszy może byc nawet mrożony bo ten kupny to nie ma juz takiego aromatu
Usuń